Class 12th English ( Flamingo ) Chapter- 2 Lost Spring MCQ Term- 1

Class 12th English ( Flamingo ) Chapter- 2 Lost Spring MCQ Term- 1

1] Who Is The Writer Of Lost Spring ?

A- Janees Jung
B- Anees Jung
C- Alphonse daudet 
D- None 

Ans- B

2] Who was Saheb ?

A- a shopkeeper
B- a student
C- a soldier
D- a rag picker

Ans- D

3] From where did Saheb come ?

A- Dhaka
B- Delhi
C- Dwarka
D- Mumbai 

Ans- A

4] Why did Saheb and his family come to India leaving Bangladesh ?

A- they liked India
B- they were expelled from there
C- because of communal violence there
D- because storms destroyed their homes and fields

Ans- D

5] What did Saheb look for in the garbage ?

A- gold
B- copper
C- silver
D- platinum

Ans- A

6] What advice was given to Saheb by the writer ?

A- go to tea stall
B- go to his home
C- go to some other street
D- go to school

Ans- D

7] What does ‘scrounging ‘ mean ?

A- looking for
B- searching for
C- rubbish
D- both a & b

Ans- D

8] What is Saheb’s full name ?

A- Saheb-e-Alam
B- Alam-e-Saheb
C- Laheb-e-Salam
D- Maheb-e-Lalam

Ans- A

9] What is the meaning of Saheb-e–Alam ?

A- Great Rag Pickers
B- Chief Of Pick-pockets
C- Lord Of Universe
D- None 

Ans- C

10] Saheb’s full name is-------?

A- humorous
B- ironical
C- satirical
D- ridiculous

Ans- B

11] Saheb’s full name means “lord of the universe” but he leads a life of ______. ?

A- wealth and power
B- opulence
C- prosperity
D- poverty and misery

Ans- D

12] Who appeard like ‘ morning birds ‘   ?

A- writer and her friends
B- Saheb’s parents
C- Saheb and his friends
D- group of ladies

Ans- C

13] Who are called “ army of barefoot boys “ ?

A- Saheb and his friends
B- writer and her friends
C- Saheb’s parents
D- group of ladies

Ans- A

14] Where does Saheb live ?

A- Seemapuri
B- Manipur
C- Dhaka
D- Patna

Ans- A

15] Where is Seemapuri situated ? 

A- in the center of Delhi
B- on the periphery of Delhi
C- outside Delhi
D- in Dhaka

Ans- B

16] Who lived in Seemapuri ?

A- farmers
B- traders
C- politician
D- ragpickers

Ans- D

17] What change has come in Seemapuri over the years ?

A- it is no longer a wilderness
B- structures of mud , with roofs of tin and tarpaulin have appeared here
C- about 10,000 ragpickers live here
D- all of the above

Ans- D

18] The houses in Seemapuri are made of............. ?

A- bricks and concrete
B- asbestos sheets
C- mud, tin and tarpaulin
D- plywood

Ans- C

19] For the people of Saheb’s colony, what is more important than identity ?

A- gold
B- coats
C- silver
D- food

Ans- D

20] Squatters who came from Bangladesh in _______ ?

A- 1970
B- 1971
C- 1972
D- 1973

Ans- B

21] Seemapuri is the home of ___________.

A- 10,000 rag pickers
B- 20,000 rag pickers
C- 5,000 rag pickers
D- 15,000 rag pickers

Ans- A

22] Survival in Seemapuri means ______ . 

A- working in a tea-stall
B- begging
C- working in glass factory
D- rag-picking

Ans- D

23] Who sometimes, finds a rupee, even a ten rupee note ? 

A- the writer
B- the story teller
C- Saheb
D- the narrator

Ans- C

24] What does heap of garbage stand for the children's parents ?

A- a source of water
B- a means of survival
C- source of unending joy
D- all of the above

Ans- B

25] The word ‘garbage’ means --------. 

A- rubbish
B- rare material
C- expensive thing
D- useful material

Ans- A

26] What does ‘a heap of garbage’ stand for the children ?

A- wrapped in wonder
B- a means of survival
C- a source of water
D- all of the above

Ans- A

27] What is Saheb watching from the fenced gate of a club ?

A- two young men playing tennis
B- two women dancing
C- two dogs quarrelling
D- a gardener planting flowers

Ans- A

28] Later, Saheb is found wearing shoes. Who gave him the shoes ?

A- the writer
B- a doctor
C- a policeman
D- a rich boy

Ans- D

29] Why did the rich boy give the tennis shoes to Saheb ?

A- he liked Saheb
B- he hated his shoes
C- there was a hole in one of them
D- Saheb bought them from him

Ans- C

30] Which game is out of Saheb's reach ?

A- football
B- tennis
C- cricket
D- hide and seek

Ans- B

31] Why does Saheb remain barefoot ?

A- his feet are beautiful
B- he hates shoes
C- he is so poor that he cannot buy shoes and chappals
D- his employer forbids him to wear shoes 

Ans- C

32] Where does Saheb work after leaving the work of being a ragpicker ?

A- a factory
B- on a farm
C- in a tea-stall
D- in a school

Ans- C

33] Who was no longer his own master ?

A- the writer
B- Saheb
C- tea shop owner
D- Saheb’s friend

Ans - B

34] _________ seems heavier than the plastic bag.

A- the glass
B- tumbler
C- steel canister
D- kettle

Ans - C

35] What was the salary of Saheb in the tea shop ?

A- 700 rupees
B- 800 rupees
C- 500 rupees
D- 900 rupees

Ans- B

36] What is Firozabad famous for ?

A- bangles
B- clothes
C- sandles
D- electronics

Ans - A

37] Which is the centre of India’s glass-blowing industry ?

A- Ferozepur
B- Aurangabad
C- Faridabad
D- Firozabad

Ans - D

38] Find the word which means ‘false appearance’.

A- looms
B- furnace
C- mirage
D- welding

Ans - C

39] Find the word  which means ‘hearth’.

A- amidst
B- furnace
C- mirage
D- insists

Ans - B

40] What is illegal for children ?

A- to be a motor mechanic
B- to have a dream
C- to work in the glass furnaces
D- all of the above

Ans - C

41] Where do most of the children in Firozabad work ?

A- in a factory
B- in glass industry
C- at tea stall
D- as rag-pickers

Ans - B

42] What is the condition of the lanes in Mukesh’s colony ?

A- stinking
B- chocked with garbage
C- both a & b
D- beautiful and clean

Ans - C

43] How many children work in glass industry ?

A- 10,000
B- 20,000
C- 25,000
D- 15,000

Ans - B

44] Find the word which means ‘dark and dirty’.

A- beam
B- hovels
C- dingy
D- slog

Ans - C

45] Find the word  which means ‘toil’.

A- furnaces
B- dingy
C- beam
D- slog

Ans - D

46] Where does Mukesh’s family work ?

A- in a school
B- in a club
C- on a farm
D- in a bangle factory

Ans - D

47] What does the writer say about the street in which Mukesh’s house situated ?

A- a fine street
B- a wide street
C- a street with civic amenities
D- a stinking lane chocked with garbage

Ans - D

48] In what kind of house does Mukesh live ?

A- in a big house
B- in a bungalow
C- in a half-built rough hut
D- in a flat

Ans - C

49] What art has the elder taught his two sons ?

A- the art of making bangles
B- the art of renovating a house
C- the art of sewing clothes
D- the art of teaching children

Ans - A

50] Find the word  which means ‘poor’.

A- custom
B- renovate
C- veil
D- impoverished

Ans - D

51] Who is Savita?

A- a married woman
B- an elderly woman
C- a young girl
D- a lovely bride

Ans - C

52] What sanctity attached to bangles ?

A- they are made of pure glass
B- they symbolize an Indian woman’s suhaag
C- they are worn by all girls and all women
D- they are worn on all auspicious occasions

Ans - B

53] What job is Savita doing ?

A- she is soldering pieces of glass
B- she is draping a bride with a red veil
C- she is dying the hands of a girl red
D- she is rolling bangles on to the wrist of an old woman

Ans - A

54] What do the bangles symbolize in Indian culture ?

A- ‘suhaag’
B- chastity
C- corruption
D- farming

Ans - A

55] Find the word  which means ‘dull’.

A- light
B- drab
C- sanctity
D-draped

Ans - B

56- Find the word  which means ‘coloured’.

A- dyed
B- drab
C- drained
D- reaped

Ans - A

57- Find the word in the passage which means 'holiness'.

A- tongs
B- veil
C- sanctity
D- dyed

Ans - C

58- What forces conspire to keep the workers in bangle industry of Firozabad ?

A- Sahukars, middlemen
B- policemen
C- bureaucrats and politician
D- all of the above

Ans - D

59- Find the word which means ‘blemish/ disgrace’.

A- vicious
B- baggage
C- distinct
D- stigma

Ans - D

60- Find the word  which means ‘evil’.

A- vicious
B- imposed
C- cheered
D- caste

Ans - A

61- What does Mukesh want to become ?

A- a doctor
B- a motor mechanic
C- a teacher
D- a writer

Ans - B

62- Find the word which means ‘burden’.

A- Vicious
B- Baggage
C- Law
D- distinct

Ans - B

63- What does the writer try to depict in the lesson ‘Lost Spring” ?

A- Lost adolescence
B- Lost childhood
C- Lost freedom
D- Lost spring season

Ans - B

64- What is the probable reason for children remaining barefoot ?

A- Lack of money
B- A tradition to remain barefoot
C- Physical illness
D- Perpetual state of poverty

Ans - D

65- Mukesh’s dream looms like a ________________ amidst the dust of streets that fills his town Firozabad.

A- Wonder
B- Mirage 
C- Reality 
D- None 

Ans - B

66- This story is an excerpt from which book of the author ?

A) Lost Spring – Stories of Stolen Childhood
B) Spring tales 
C) Silent spring 
D) None 

Ans - A

67- Mukesh wants to learn to become a motor mechanic by

A- finding a tutor
B- going to a garage to learn
C- by reading books
D- None 

Ans - B

68- What bothers the author most about the bangle makers ?

A- the stigma of poverty and caste
B- the affluence of the landlords
C- the behaviour of the factory owners
D- the labour laws

Ans - A

69- What is the central theme of the story Lost Spring ?

A- Pitiable Poor children and their lost childhood
B- garbage
C- Saheb and Mukesh
D- Spring Season

Ans - A

70- Firozabad is the center of which industry ?

A- cotton industry
B- furniture industry
C- textile industry
D- glassblowing industry 

Ans - D

VIDEO WATCH

What's Your Reaction?

like
1128
dislike
92
love
386
funny
94
angry
61
sad
72
wow
461